Arbetsrätt

Nationalekonom sågar Moderaternas jobbförslag

Moderaterna med partiledaren Anna Kinberg Batra föreslår i reformen "Första jobbet" en ny anställningsform. Bilden är ett montage. Foto: TT-Bild

Moderaternas nya ”jobbförslag” är samma gamla skattesänkning och en försvagning av en redan försvagad arbetskraft. Det skriver Agneta Berge, nationalekonom och bloggare.

Publicerad

- Det är inte otrygga anställningsformer vi har brist på i Sverige. Inte heller är det avsaknaden skattesänkningar för alla som redan har jobb, framförallt de högavlönade, som är kännbar. Det är bristen på jobb – och goda sådana – som är problemet, bloggar hon på politism.se.

Agneta Berge konstaterar att det nya utanförskapet enligt Moderaterna handlar om unga med lite utbildning och utrikes födda:

- Hur många rör det sig om? Vad är egentligen problembilden? Hur ser detta ”utanförskap” ut? Vad har orsakat det? Vilka är behoven? Nä, om detta får vi inte veta något. Det nya utanförskapet varken siffersätts eller orsaksbeskrivs.

Även Arbetets ledarskribent Martin Klepke sågar förslaget:

-Moderaternas nya förslag om ”Första jobbet-anställningar” är ett medvetet sätt att urholka unga arbetstagarnas rättigheter och dumpa lönerna. Förslaget är utformat så att det uttryckligen missgynnar företag med kollektivavtal. Det är alltså en ganska häpnadsväckande ståndpunkt som slagit rot hos Nya Moderaterna.

Han skriver att moderaternas principiella tal om att värna den svenska modellen där arbetsmarknadens parter ska sköta lönebildningen nu definitivt har övergivits.

Svenska Dagbladets Siri Steijer menar att den nya moderata partiledaren Anna Kinberg-Batra med förslaget vill ”bryta bidragsberoendet” och införa en ”utbildningsplikt” för invandrare som inte besitter tillräcklig kunskap för att få ett jobb i Sverige.

- Fler ska anstränga” sig för det första jobbet. Det är raka puckar, skriver Siri Steijer.

Läs mer om förslaget på Moderaternas hemsida.

Tidsbegränsat i 18 månader

Moderaterna föreslår en ny anställningsform. Första jobbet-anställningen ska vara tidsbegränsad i upp till 18 månader och även innehålla vissa utbildningsinslag.

Anställningsformen ska vara öppen även för arbetsgivare som saknar kollektivavtal och gälla unga upp till 23 år och nyanlända under de tre första åren i Sverige.

Källa: TT