Nu byter Per Arne, 58, karriär

2012-03-21 23:00 News Pilot  
Per Arne Skansen, 58, gör ett karriärbyte mitt i livet. Han var less på jobbet som IT-tekniker, och när han blev övertalig började han utbilda sig till trafiklärare.

Ett arbetsliv kan sträcka sig fram till 75 års ålder. Men den som vill fortsätta att jobba efter 65 måste vara beredd på att byta karriär mitt i arbets­livet, har statsminister Fredrik Reinfeldt deklarerat. Något som känns främmande för många. Men Per Arne Skansen, 58 år, har gjort just det.

Han hade hållit på med it alltsedan 80-talet, då datorerna som kallades mini var stora som garderober. 1992 började han på Akademibokhandelns dataavdelning. Men så en dag i november 2010 tog det slut när ledningen kom fram till att han var övertalig.

– Jag åkte hem till mina barn och sa att jag fått sparken. Jag var faktiskt lättad efter­som jag var less på alltsammans. Jag njöt av den lediga tiden, säger han.

Direkt efter uppsägningen var han noga med att ha fasta rutiner, att gå upp på morgonen precis som vanligt.

– Jag bestämde mig också för att inte dricka alkohol i veckorna. Det är lätt hänt att det går över styr. Det var också bra att träffa och prata med kolleger.

Ett par år före uppsägningen när han var och tankade bilen hörde han en trafiklärare som beklagade sig över att det var så ont om trafiklärare, bilskollärare.

– Det där sådde ett frö hos mig: Att byta från data till trafiklärare.

I dag har Per Arne Skansen avverkat den första terminen på utbildningen till trafiklärare som tar ett och ett halvt år. När han är klar har han garanterat ett jobb. Att han får sämre betalt bekymrar honom inte. Han klarar sig.

”Se möjligheterna” – det låter som en klyscha men är ett råd han vill framhålla.

– Livet går upp och ner. Det är en illu­sion att tro att det hela tiden måste gå uppåt. Det finns alltid något positivt när det inträffar något negativt i livet.

News Pilot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna