Nu får tågvärden bära örhängen igen

2016-05-04 09:22 Tiina Demargne  
Här är örhängena som orsakat tvisten. Trots att tågvärden Eva Nilsson haft liknande smycken i 14 år, reagerade SJ på dem i slutet av förra året. Nu tar facket strid. Lag &Avtal reder ut vad lagen säger och hur anställda och arbetsgivare bör agera.

Hon är tågvärden vars örhängen orsakade en tvist. Nu är SJ:s uniformspolicy uppdaterad och Eva Nilsson kan haka på sig alla örhängen igen.

-Jag vann. Nu behöver jag inte haka av örhängena längre. Det känns fantastiskt skönt att de är tillåtna igen, säger Eva Nilsson, till Seko-tidningen.

Som Lag & Avtal tidigare skrivit fick tågvärden inte arbeta ombord på snabbtågen om hon bar de fem örhängena. Hon tvingades jobba på hemstationen, den så kallade basen. Seko-facket tog strid för henne och en uppdatering av uniformspolicyn.

-Det är så bra att andra slipper vara med om samma sak. Det påverkar inte arbetet att ha örhängen, som inte stör någon. Så länge jag är proper och ser snygg ut i övrigt, säger hon.

Enligt SJ:s presstjänst är reglementet i grunden detsamma som tidigare, men med några tillägg, skriver tidningen:

”Nytt är några kompletterande förhållningsregler om hår, smink och parfym, klockor och smycken, händer och naglar, samt öronsmycken eller piercingar.”

Tågvärdarna förväntas uppvisa en ”ren och fräsch representation av sig själv i tjänst, där accessoarer eller andra detaljer inte ska vara överdrivna och sticka ut för mycket.”

Om det skulle finnas oklarheter kan tågvärden komma överens med sin chef.

Eva Nilsson är sedan en tid tillbaka tågvärd på SJ:s regionaltåg. Hon trivs och har exakt samma örhängen som hon haft i åratal, uppger Seko-tidningen.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna