Nu går de hem klockan tre

2013-02-26 13:36 Lena Gunnars  

Handels a-kassa går i bräschen och inför sextimmarsdag permanent. Personalen jobbar mindre än tidigare, men får ändå behålla heltidslönen. </br>- Om vi får samma resultat på färre timmar kan vi inte sänka lönerna, säger Kim Sandberg, föreståndare för Handels a-kassa.

På Handels a-kassa i Eskilstuna jobbar alla handläggare i ett högre tempo än tidigare. För trots att de jobbar två timmar kortare ska de hinna göra lika mycket som innan arbetstidsförkortningen infördes. Det är det värt, tycker handläggaren Tina Berg:

- Jag har fått mycket mer fritid. Nu hinner jag gå ut i skogen med hunden en timme varje dag efter jobbet och när vi kommer hem är klockan ändå bara fyra.

Arbetstidsförkortningen infördes i januari 2011. Målen var kortare handläggningstid, minskad sjukfrånvaro, bättre medlemsservice på telefon, nöjdhet bland medarbetarna och ökad kostnadseffektivitet. I höstas hade två av målen uppnåtts; personalen var nöjdare och korttidsfrånvaron hade minskat med 30 procent. Då inrättades en informationstjänst för att frigöra mer tid för handläggarna.

- På så vis fick vi upp effektiviteten, säger föreståndaren Kim Sandberg.

Medarbetarna har också fått timbanks-tid som innebär att de bland annat under fyra veckor per år arbetar sex timmar extra. De måste använda minst 90 procent av de timmarna varje år.

- Det är klart att det är jobbigt men det är skönt att få ner antalet handlingar. Då vet vi att vi får ett mindre arbetstryck efteråt, säger Tina Berg.

Innan arbetstidsförkortningen infördes jobbade personalen övertid vissa lördagar för att hinna med alla ärenden. I dag jobbar de ingen övertid alls, trots att arbetstiden gått från 39 timmars arbetsvecka till 30.

- Personalen jobbar nonstop i sex timmar utan fikapauser och med bara en halvtimmes lunch. Vinsterna har vi fått på andra sätt än genom att sänka lönerna, säger Kim Sandberg.

I höstas visade en utvärdering att alla uppställda mål nu uppfyllts. Men för ledningen har de nya arbetstiderna inneburit mer jobb.

- De administrativa arbetsuppgifterna för oss har ökat. Men vinsterna är så stora för både medlemmar och anställda att vi tycker att vi får hantera det, säger Kim Sandberg.

Tidsförkortningen på Handels a-kassa

Medarbetarna på Handels a-kassa har 30 timmars arbetsvecka och 72 timbankstimmar per år. Timbankstimmarna innebär att de under fyra veckor per år arbetar sex timmar extra och ska hjälpa handläggarna under arbetsstopparna.  Arbetstidsförkortningen har lett till:

- Minskad korttidsfrånvaro

- Att ingen jobbar övertid

- Ökad medlemsnöjdhet

- Kortare handläggningstid

- Högre telefonservice

- Medarbetarna mår bra

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna