Nu inleds förhandlingarna om arbetsrätten

2020-01-22 11:26 Lena Gunnars  

Parterna inleder nu förhandlingar om ändringar i arbetsrätten och ska också titta på arbetslöshetsförsäkringen. Utredningarnas syfte är att  ta fram underlag för de fortsatta förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv, skriver Arbetet.

Parterna har en paus i förhandlingarna om en flexiblare arbetsrätt fram till den 1 augusti 2020, medan avtalsrörelsen pågår. Men under pausen ska tre arbetsgrupper utreda några frågor, så att förhandlingarna kan gå fortare när de återupptas, skriver Arbetet.

En fråga utredningarna ska titta närmare på är hur en a-kassa där parterna bestämmer nivå och inkomsttak skulle kunna se ut.  De övriga två utredningarna ska titta på anställningsskyddet och stöd till dem som sägs upp och måste ställa om.

Läs mer: V står fast – tar strid om arbetsrätten

Enligt Arbetet har de fem LO-förbunden som hoppat av förhandlingarna om arbetsrätten motsatt sig beslutet att godkänna de konkreta  direktiven till utredningarna.

De tre utredningarna ska enligt tidningen i dag samlas för ett första möte.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna