Nytt toppmöte om EU-sysselsättning

2012-06-27 09:34 Lena Gunnars  
Hillevi Engström Foto: Scanpix

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, har fått skarp kritik av konstitutionsutskottet för att hon inte tydligt krävt skrivningar om arbetsmarknadens parters autonomi i EU:s sysselsättningsrapport. Nu betonar hon medlemsstaternas självbestämmande.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, fick nyligen kritik av konstitutionsutskottet för att hon inte tillräckligt tydligt klargjorde i EU att Sveriges riksdag ville ha med skrivningar om att motverka social dumpning. Dessutom ansåg utskottet att större tydlighet krävs om arbetsmarknadens parters autonomi bland slutsatserna i EU:s sysselsättningsrapport när den skulle antas där.

Arbetsmarknadsministern var med när de landsspecifika rekommendationerna antogs av EU-kommissionens ministrar med ansvar för sysselsättning och socialpolitik i torsdags. Rekommendationerna från mötet i Luxembourg innehåller uppmaningar till EU-länderna om att ska skapa reformer för att öka tillväxt och sysselsättning.

"Sysselsättningsstrategin har nu funnits i 15 år och min uppfattning är att den varit viktig och värdefull. Vi är alla överens om att huvudansvaret för arbetsmarknadsreformer ligger på medlemsstaterna och det är viktigt att värna nationell praxis vad gäller parternas roll och nationella system för lönebildning", säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i ett uttalande.

Sysselsättningsrekommendationerna är Epsco-rådets bidrag till det Europeiska rådets toppmöte som hålls i morgon och på fredag. Epsco är Europeiska rådets förberedande råd för sysselsättning, sociala frågor, hälso- och sjukvårdsfrågor och konsumentfrågor. Det var i Epsco-rådet som Hillevi Engström ansågs ha varit otydlig.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna