Arbetsrätt

Officersförbundet driver uppsägning inför AD

Kompanichefen var en av ett 100-tal anställda som vägrade skriva på Försvarsmaktens nya anställningsavtal om internationell arbetsskyldighet. Nu driver Officersförbundet hans ärende inför AD.

Publicerad

– Resultatet får gälla för de andra också, säger Peter Löwendahl, förbundsdirektör på Officersförbundet. 

Kompanichefen var anställd vid Försvarsmaktens andra logistikbataljon i Skövde när han fick ett brev från överbefälhavaren. Där stod att han senast den 20 september 2010 skulle lämna svar på om han ville reglera sin anställning till att även omfatta internationell arbetsskyldighet. Kompanichefen avböjde. Då sades han upp.

Nu vill Officersförbundet pröva hans ärende inför Arbetsdomstolen. Domen får stor betydelse för de övriga i samma situation. Sju av dem som inte skrev på de nya anställningskontrakten ville att facket skulle driva deras ärenden vidare. 

– I tvisteförhandlingarna med Försvarsmakten kom vi överens om att driva ett av fallen inför Arbetsdomstolen, säger Peter Löwendahl, förbundsdirektör på Officersförbundet.

Enligt stämningsansökan ska uppsägningen av kompanichefen ogiltigförklaras. Officersförbundets argument är:

– Att kollektivavtalet hindrar Försvarsmakten från att försämra anställningsvillkoren under giltighetstiden. Avtalet reglerar kompanichefens eventuella arbetsskyldighet utomlands.

– Att arbetsgivaren inte har uppfyllt sin omplaceringsskyldighet.

– Det var ingen arbetsbrist vid tidpunkten när kompanichefen blev uppsagd. 

Kompanichefen anställdes vid Försvarsmakten i slutet av 1990-talet. Han har sedan dess deltagit i flera utlandsuppdrag på frivillig basis enligt ett särskilt avtal mellan honom och arbetsgivaren.

Förra året beslutades att all personal inom Försvarsmakten skulle erbjudas att skriva om sina anställningskontrakt så att de innefattade internationell arbetsskyldighet. De nya anställningsavtalen började gälla successivt under hösten.

– Från och med årsskiftet har alla fått nya anställningar, säger Peter Löwendahl.