Arbetsrätt

Ofrivillig pensionär fråga för EU-domstolen

Tingsrätten har rätt att begära EU-domstolens syn på de svenska pensionsreglerna. Frågorna försenar inte tvisten på ett onödigt sätt, anser Arbetsdomstolen.

Publicerad

En före detta anställd vid Posten anser att han skulle ha fått arbeta vidare efter att han fyllt 67 år. Han anser att han utsatts för otillåten åldersdiskriminering när arbetsgivaren tvingat honom att sluta utan att ta hänsyn till hur liten pension han fått. Han har därför stämt sin tidigare arbetsgivare till Södertörns tingsrätt.

Tingsrätten vill fråga EU-domstolen till råds om den svenska lagen strider mot förbudet mot ålderdiskriminering och arbetslivsdirektivet.

Tingsrätten vill veta om den svenska regeln, som ger arbetsgivaren ovillkorlig rätt att avsluta anställningen då en anställd fyllt 67 år, är en berättigad särbehandling på grund av ålder när det inte framgår vilket mål eller syfte regeln har. Domstolen vill också veta om EU-domstolen anser att de svenska reglerna är lämpliga och nödvändiga, bland annat med tanke på att de inte tar hänsyn till hur stor pension en 67-åring får.

Posten anser att svaren på frågorna redan finns och att målet blir onödigt försenat. Men Arbetsdomstolen anser att tingsrätten har rätt att ställa frågorna.