Arbetsrätt

Oftast stopp för kameror i skolor

Allt fler skolledningar tar till kameraövervakning i jakt på vad de uppger vara vandaler och tjuvar. Men Datainspektionen har i sex av sju fall sagt blankt nej till kamerorna.

Publicerad

<p>Under 2008 inspekterade myndigheten sju skolor. Alla utom Tensta gymnasium tvingades upphöra med filmningen.</p> <p>Skolan hade 60 kameror. Efter granskningen fick man bara använda några få. Skolan överklagade DI:s beslut till Länsrätten, där man förlorade. Domen överklagades till Kammarrätten, där målet väntar på att avgöras.</p> <p>- Övervakningen drabbar inte bara elever, även lärare är utsatta. Det förekommer exempelvis att datorsalar filmas under lektionstid, säger Patrik Sundström, som leder DI:s jätteinspektion av kameraövervakning.</p> <p>En av skolorna som fick nej var Franska skolan i Stockholm. Stiftelsen som äger skolan ansåg att stöld, inbrott och vandalisering var skäl nog att filma i skolan på dagen, på lektionstid. </p> <p>Men DI satte ned foten och hävdade i Länsrätten att skolan inte lyckats att presentera tillräckligt med fakta om de påstådda incidenterna.</p> <p>DI vänder sig främst mot att övervakning i skolorna sker på dagtid. Normalt anser man det vara i sin ordning att ha bevakning på kvällar och nätter. di vill också att skolorna begränsar övervakningen.</p> <p>Under 2010 har DI hittills inspekterat fem skolor, varav Frans Suellgymnasiet i Malmö filmar med sammanlagt 55 kameror. I alla dessa fall ska DI nu ta beslut.</p>

Tillstånd krävs för övervakningskamera

Övervakningskameror på allmän plats kräver tillstånd från Länsstyrelsen, enligt lagen om kameraövervakning. För övervakningskameror i butiker räcker det med en anmälan till Länsstyrelsen. Eftersom det handlar om digitala inspelningar, ska företaget hantera dem i enlighet med personuppgiftslagen, som har regler för hur länge uppgifterna får sparas till exempel.

En arbetsgivare som vill sätta upp en kamera för att övervaka sina anställda där inte allmänheten har tillträde, måste sätta upp skyltar om att kameraövervakning pågår. Att sätta upp en sådan övervakningskamera är typiskt sett en sådan fråga som ska förhandlas med facken i förväg, enligt medbestämmandelagen.

Men även en hemlig film kan vara ett tillräckligt bevis för stöld, menar advokat Erik Danhard. En filmsnutt där en anställd ses ta något, kan sedan i AD räcka för att arbetsgivaren hade rätt att säga upp eller avskeda den anställde. En annan sak är att arbetsgivaren kan straffas för sitt hemliga filmande.

I AD:s dom 18/2010 hade dock filmen från övervakningskameran i butiken hunnit raderas. Då inget annat bevis fanns för att den anställde tagit en termometer och då han själv nekade till att ha tagit den, ogiltigförklarades uppsägningen.