Arbetsrätt

Oppositionen vill ha nationella regler för vården

De rödgröna och Sverigedemokraterna i socialutskottet vill ha nationella riktlinjer för bemanningen i demensvården. Men regeringspartierna reserverar sig. – Det måste vara lokala förhållanden som avgör, säger Kenneth Johansson (C) ordförande i socialutskottet.

Publicerad

De rödgröna och Sverigedemokraterna vill att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att komplettera de nya nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demensvård. Vänsterpartisten Eva Olofsson, ledamot i socialutskottet, lade fram motionen som får stöd av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och även Sverigedemokraterna.
– Sverigedemokraternas motion är ganska lik den som vi har lagt.  När vi lägger fram vår vill de ha igenom sitt. Då blir det ju majoritet i den här frågan. Men vi har väldigt tydligt sagt att vi inte har haft några samarbeten eller diskussioner med dem, säger Eva Olofsson.

Motionen stödjer sig på en rapport från Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. I den framkommer det att det går att få fram riktlinjer för lämplig bemanning inom demensvården.


Men Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna reserverar sig. De lyfter fram de slutsatser som både Socialstyrelsen och Demenscentrum tidigare dragit och som går ut på att bemanningen bör anpassas lokalt, efter de boendes individuella behov. Både förhållandena vid ett boende och behoven kan variera över tid.  


– Det är jätteviktigt att vi får kommunerna att ta sitt ansvar för det här och att Socialstyrelsens nya, färska riktlinjer får ett genomslag, säger Kenneth Johansson, C, ordförande i Socialutskottet.


Han hänvisar till allt som redan nu görs för att förbättra demensvården.


– Det är absolut viktigt att det blir rätt bemanning. Men att uppifrån en myndighet tala om hur man ska bemanna bedömer vi kan få precis motsatt effekt, säger han.


Eva Olofsson anser att kommunerna inte klarat av att sköta bemanningsfrågan själva. När Socialstyrelsen varit ute på tillsyn har det visat sig att majoriteten av boendeenheterna haft för låg bemanning.
– Verkligheten ser ut så och har gjort det  under en längre tid, säger hon. Eva Olofsson kallar regeringspartiernas invändningar för att slå in öppna dörrar.
– Vi kräver inte någon lagstiftning utan säger att man bör jobba fram en nationell riktlinje för lämplig bemanning och hur man kan anpassa den efter lokala förhållanden, säger hon.

På fredag debatterar riksdagen frågan. Omröstningen sker på måndag.