Parterna betalar för skydd

2010-05-10 15:14 Mattias Davidsson  

Arbetsmarknadens parter satsar på utbildning av skyddsombuden. I ett avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv kommer tio miljoner kronor varje år att gå till spetsutbildning.

Därmed har LO kompenserat sig nästan helt för den förlust man gjorde när alliansregeringen avskaffade vissa statliga bidrag på arbetsmiljöområdet 2006.

Enligt avtalet kommer parterna att avsätta tio miljoner kronor varje år under perioden 2010 till och med 2014, skriver Du & jobbet.

Pengarna ska gå till vidareutbildning av skyddsombud. Det är inte grundkurser utan påbyggnadskurser det handlar om. Målgruppen är skyddsombud som har viss erfarenhet eller som avancerat till huvudskyddsombud eller regionala skyddsombud.

Sedan det statliga stödet försvann, har antalet skyddsombud som gått dessa spetsutbildningar minskat kraftigt från drygt 1 000 varje år fram till 2006, till endast något under 400 årligen därefter.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna