Partsgemensam analys av tyska dom på g

2010-08-20 08:12 Elisabet Örnerborg  

Arbetsmarknadens parter inom den offentliga sektorn ska nu gemensamt analysera vad EU-domstolens dom mot Tyskland betyder för Sverige.

Tyskland fälldes för att tysk lag tillåter att myndigheter anlitar försäkringsbolag för att administrera avtalsförsäkringar utan föregående upphandling. Både Sverige och Danmark, som har liknande system för förvaltning av tjänstepension baserade på kollektivavtal, uttalade stöd för Tyskland i mål C-271/08. Men förgäves.

Vad innebär EU-domstolens dom från i somras för Sveriges Kommuner och Landsting?

- Vi kommer till en början att tillsammans med de andra parterna inom offentlig sektor att noggrant analysera domen, säger Catharina Bäck, Sveriges Kommuner och Landstings försäkrings- och pensionsexpert.

I början av september ska hon och representanter för de andra arbetsmarknadsparterna – Claes-Mikael Jonsson, LO, Ingemar Hamskär, TCO, Karl Pfeifer, Arbetsgivarverket, med flera – träffas och titta på likheter och olikheter mellan de tyska och de svenska avtalen.

- Vi har jobbat tillsammans i den här frågan sedan EU-kommissionen började agera, förklarar Catharina Bäck.

- Vi gjorde också en gemensam hemställan till regeringen om att den skulle intervenera i målet och värna om principen om den fria förhandlingsrätten, vilket regeringen också gjorde.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna