Personalchefen: 24 000 är för högt

2011-12-14 23:00 Lena Gunnars  

En ingångslön på 24 000 kronor är alldeles för hög tycker Maria Englund, personaldirektör vid Stockholms läns landsting. – Det är inte realistiskt, säger hon.

Maria Englund talar hellre om möjligheterna till löneutveckling än om höjda ingångslöner. Sjuksköterskornas löner ska avspegla vilken utbildningsnivå, tidigare erfarenhet och kompetens de har.

I dag är det främst sjuksköterskor med några års yrkeserfarenhet som har en lön på runt 24 000 kronor inom Stockholms läns landsting.

– Det är klart att det kan vara viktigt att fundera över ingångslönerna, om man nu kallar dem för det. Men det gäller också att titta på hur lönespridningen ser ut. Den kan bli bättre. Många av våra sjuksköterskor har också gått en specialistutbildning, säger Maria Englund.

Enligt henne finns ingen central reglering av lönerna. Sjukhusen och vårdbolagen äger frågan.

Landstingsrådet Anna Starbrink (FP) är inne på samma linje som Maria Englund. Hon för gärna en dialog om lönerna, även om hon som politiker inte kan tala om vilken lön arbetsgivaren ska erbjuda.

Kerstin Persson, chefsförhandlare på Vårdförbundet, ser upproret som ett bra sätt belysa löneläget.

– Flera av dem som läser den treåriga akademiska grundutbildningen har tidigare jobbat som undersköterskor. När de sedan kommer ut och söker jobb i sitt nya yrke får de ändå ingen högre lön, säger hon.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna