Arbetsrätt

Polis och politiker svår kombination

Polisförbundet säger ja. Staten säger nej. Att jobba som polis och vara kommunpolitiker är inte oproblematiskt.<br> - Vi är proffs och kan skilja på det här, sa en av poliserna i AD i går.<br> I dag fortsätter förhören med en lång rad vittnen.

Publicerad

De tjocka pärmarna får knappt plats på parternas bord. Vattenglas spills ut, och domaren ber polisernas ombud att inte upprepa sig. Det är ett tajt tidsschema. Två hela dagar pågår huvudförhandlingen om de tre poliserna som  också är politiker i sina hemkommuner.

Många ska höras och researchen som Polisförbundets ombud har gjort är omfattande. Sakframställan håller på ända fram till en lunch. Först sent på eftermiddagen frågades de tre poliserna ut. Och de gjorde klart att det absolut inte finns någon intressekonflikt i att jobba som polis och samtidigt engagera sig politiskt. Tvärtom har de blivit ”mjukare” och bättre poliser.

- Det första man får lära sig på polishögskolan är objektivitetsprincipen och rapporteringsskyldigheten. Man vet sin roll i samhället och var gränserna går, sa en äldre manlig polis när han frågades ut av sitt ombud i AD i går.

Poliserna bor och jobbar i Vilhelmina, Lycksele och Skellefteå. De är alla ordförande och vice ordförande i socialnämnden och har varit det i sammanlagt 36 år.