Polis vill få tjänstefelsdom prövad av hovrätten

2013-04-23 12:01 Ann Norrby  

Polisen som körde en kvinna utanför stan och som dömdes till 40 dagsböter för tjänstefel vill att hovrätten prövar domen. Men det vill inte hovrätten. Polisen begär att Högsta domstolen ändrar beslutet.

När kvinnan, trots polisens uppmaning, inte flyttade på sig körde poliserna ut henne från Borås centrum till ett ridhus utanför stan. Detta bedömde tingsrätten som ett straff för att hon uppträdde olämpligt mot polisen. En polis dömdes för tjänstefel. Han överklagade domen till hovrätten, som dock bestämde att inte ge prövningstillstånd.

Detta beslut överklagar polisen till Högsta domstolen. Han anser fortfaranden att hovrätten ska överpröva tingsrättens dom. Polisens ombud, advokat Björn Hurtig, hänvisar till en hovrättsdom som också gäller en polis som kört iväg en person som stört ordningen. Domstolen ändrade i det fallet den fällande tingsrättsdomen. Björn Hurtig anser att det enligt Högsta domstolens praxis krävs allvarliga bedömningsfel för att någon ska dömas för tjänstefel. Och det var det inte fråga om i det här fallet, menar han.

Advokaten för också fram tre nya omständigheter som gör att hovrätten borde pröva tingsrättsdomen. För det första godkände Länskommunikationscentralen att kvinnan kördes ut ur stan. För det andra har polisen följt dokumentet som beskriver hur poliserna ska förebygga våld i offentlig miljö. För det tredje är en vittnesuppgift tvivelaktig eftersom vittnet där han stod inte kunde ha sett om kvinnan var aggressiv eller inte mot polisen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna