Poliser får fortsätta som politiker

2011-11-09 16:19 Ann Norrby  
En polis kan vara aktiv inom kommunpolitik, anser Arbetsdomstolen. Foto: Scanpix

De tre poliserna i Norrland som också hade politiska uppdrag får fortsätta med det. Uppdragen skadar inte förtroendet för polisen, anser Arbetsdomstolen.

De tre poliserna i Västerbottens län blev sommaren 2009 förbjudna av länets polismyndighet att sitta kvar i socialnämnderna i Vilhelmina, Lycksele respektive Skellefteå. Polisförbundet stämde efter beslutet staten till Arbetsdomstolen.

Domstolen menar att polismyndighetens och socialnämndens verksamhetsområden generellt berör varandra. Men eftersom socialnämndens politiker har mycket liten personlig kontakt med dem som berörs av besluten i individärenden är risken för intressekonflikt och förtroendeskada relativt låg, bedömer domstolen.

På grund av att polisernas rapporteringsskyldighet går före sekretessreglerna hos socialtjänsten finns det inte heller i det här avseendet risk för förtroendeskada. Till det kommer att det allmänna intresset av att poliserna får ha förtroendeuppdrag som folkvalda är mycket stort. Domstolens majoritet anser därför att poliserna har rätt att ha kvar sina politiska uppdrag.

En ledamot, Bengt Huldt, anser däremot att risken för förtroendeskada är så stor att polisernas förtroendeuppdrag ska bedömas som otillåtna bisysslor.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna