Polisfacket varnar för kaos

2015-09-10 13:47 Tiina Demargne  

Bristen på lokaler och biträdande chefer i den nya organisationen oroar polisfacket.<br/> – I värsta fall slår det hårt mot vår operativa förmåga, som har varit bra tidigare, man skrotar något som funkat och får i stället kaos, säger Stefan Eklund, ordförande i Polisförbundet i Stockholm.

Som Arbetarskydd tidigare skrivit blev Polisen en enrådighetsmyndighet vid årsskiftet 2014/2015: Polismyndigheten. Den operativa makten, som tidigare låg på de 21 polismyndigheterna, är nu centraliserad, med sju underställda regioner.

Polisens färska omorganisation har lett till kaos. Tidsplanen har spruckit för länge sedan.

– Det är en djärv arbetsgivare som törs bestämma vart vi ska utan att veta hur det ska gå till, säger Emma Cronberg, Polisens nya nationella huvudskyddsombud, till Arbetarskydd.

Nu varnar Stefan Eklund, i Polistidningen, för att chefer, anställda och allmänhet i Stockholm står inför en besvärlig tid i och med omorganisationen.

Enligt honom hade City-polisen tidigare 35 indirekta chefer medan det i den nya organisationen är åtta stycken. Sektionscheferna har inte heller biträdande chefer till sitt förfogande.

– Dessutom blir det alldeles för få indirekta chefer. Det finns ingen möjlighet att både leda en stor operativ verksamhet och samtidigt ha kontakt med medarbetarna. I slutänden går det ut över allmänheten, säger han.

Fackordföranden påpekar också att polisen saknar lokaler för flera år fram i tiden och önskar nu dialog med ledningen.

– Nu hänvisar man bara till politiska beslut och framtida utvärderingar. Men då kommer det att dröja till 2018 innan vi kan få en ändring och till dess har vi tappat mycket kraft, säger han till tidningen.

Enligt Stefan Eklund handlar det om en kulturkrock.

- De som dragit upp riktlinjerna för den nya organisationen har utgått från kunskaper om hur en ordinär myndighet byggs upp. Men de glömde att Polisen utmärker sig genom att ha krav på sig om att utföra verksamhet 24 timmar om dygnet, säger han till Polistidningen.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna