Arbetsrätt

Polisman överklagar dom om varning

En polis använde ordet "neger" under ett samtal. För det fick han en varning. Det var rätt agerat av arbetsgivaren ansåg Göteborgs tingsrätt. Nu överklagar polisen domen till Arbetsdomstolen.

Publicerad

Upprinnelsen till polismannens varning var ett samtal som polismannen hade med en kvinna i ett förhörsrum. Samtalet ledde till att kvinnan dagen efter anmälde polismannen för tjänstefel och olaga diskriminering. Enligt Rikspolisstyrelsen använde polismannen ordet "neger" eller någon variant av detta begrepp upprepade gånger under samtalet med kvinnan.

Rikspolisstyrelsen framhöll i tingsrätten att ordet neger är ett föråldrat, förolämpande och så negativt laddat begrepp att det inte ska användas inom Polisen. Polismannen borde själv ha förstått att begreppet inte ska användas och att hans uttalanden därmed skulle bedömas som en tjänsteförseelse, menade Rikspolisstyrelsen.

Men enligt polismannen präglades samtalet med kvinnan av hänsynsfullhet. Han bemötte henne med medkänsla, vänlighet och empati utifrån att hennes bror just hade mördat en kvinna och att hela hennes familj därför tvingats flytta från sitt hem på grund av den pågående mordutredningen. Polismannen tyckte inte alls att kvinnan verkade ta illa vid sig av att han använde ordet neger. I själva verket lyssnade hon uppmärksamt när han förklarade varför detta ord använts, även om hon flera gånger sa att ordet var förbjudet.

"Efter ett antal lugna och sakliga försök med förklaringar där ordet neger av naturliga skäl inte kunde undvikas att nämnas förändrades hela kvinnans personlighet. Hon blev hatisk och oresonlig och ville inte ta till sig förklaringarna, enligt polismannen.

Han anser att han inte hade någon nedvärderande attityd mot kvinnan och menar att hennes polisanmälan är full av överdrifter om rasistiska och kränkande uttalanden.

"Hon har helt utlämnat det faktum att hon på ett tydligt och sansat sätt blev informerad om varför ordet neger hade använts, och att hon hela tiden bemöttes på ett humant, vänligt och satsat sätt", säger polismannen i tingsrätten.

Polismannen tycker att arbetsgivaren på högst tvivelaktiga grunder försatt honom i en situation där hans heder kan ifrågasättas.

Göteborgs tingsrätt ansåg att förutsättningarna för att meddela en disciplinpåföljd till polismannen var uppfyllda. Polismannen vill nu att Arbetsdomstolen prövar saken.