Postnord drar tillbaka uppsägning av körkortslös brevbärare

2016-10-07 09:54 Tiina Demargne  
Brevbäraren har använt cykel i jobbet under 40 års tid. Foto: TT-Bild

Efter två dagar av kraftiga protester från kollegor och allmänhet får den körkortlösa och snabbt rikskända brevbäraren Tommy Hinders tillbaka sitt jobb.

Tommy Hinders får nu lön fram till han fyller 60 år och då går i pension. Facket drar tillbaka hotet om vända sig till Arbetsdomstolen.

Seko-facket kommenterar vändningen på sin hemsida:

”Självfallet ser vi mycket positivt på att PostNord nu dragit tillbaka uppsägningen. Först och främst för att det innebär en bra lösning för vår medlem, för att Tommy med några år kvar till pension slipper gå ut i arbetslöshet. Men beslutet att dra tillbaka uppsägningen var också helt riktigt med tanke på klimatet i företaget och den negativa publicitet som redan nu omger Postnord i media.”

 – Jag vill passa på att tacka alla som stöttat mig, brevbärarkollegor, Seko och media, hälsar Tommy Hinders via facket.

Tommy Hinders har arbetat som brevbärare i Mora i 40 år. Men med två år kvar till pensionen skulle han  bli uppsagd från Postnord. Orsaken var att han saknade körkort och brevbäringen ska i framtiden skötas med bil.

– Eftersom jag har epilepsi får jag inte ha körkort utan har cyklat i stället. Det har ju funkat bra i alla år. De kallar det arbetsbrist på grund av kompetensbrist, men de har ju haft 30 år på sig att upptäcka att jag i så fall inte har kompetens nog, sa Tommy Hinders tidigare i veckan till Aftonbladet.

Ola Brossberg, ombudsman Seco Dalarna, säger till Dalarnas Tidningar:

– Beskedet kom efter lunch på torsdagen att Tommy får behålla jobbet. Jag är mycket glad för Tommys skull, men även förfackföreningarna i Sverige. Vi visade vår styrka, vi gick samman och nådde framgång. Vi kämpar mot orättvisor och vi segrade.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna