Präst kan obehörigförklaras

2013-06-03 08:45 Birgitta Ländin  

Kyrkoherden i Skanör-Falsterbo församling, Thomas Ekelund, kan komma att obehörigförklaras på onsdag. Då håller domkapitlet i stiftet en utfrågning om kyrkoherden och hans roll i den flera år långa infekterade konflikten i församlingen.

Thomas Ekelund har anmälts flera gånger för att ha uppträtt olämpligt. Bråket började då en annan person tillsattes som kyrkoherde; den post som Ekelund själv ansåg att han var lovad att få. Arbetsmiljöverket har besökt församlingen och lagt vitesförelägganden i hopp om att få slut på konflikterna, men inget har hjälpt hittills.

Den person som fick kyrkoherdejobbet, Henric Nilson, har redan flytt fältet.

- Jag flyttade innan jag maldes ned, sa han i fjol till Lag & Avtal.

I och med att Henric Nilson slutade fick Ekelund tills vidare överta den eftertraktade tjänsten. Men konflikterna i Skanör-Falsterbo var inte slut i och med det. Kyrkvärdar har känt sig kränkta och anställda har vittnat om en infekterad arbetsvardag.

Kyrkoherden är sedan ett år satt på en prövotid, som kan vara i tre år. En stiftsjurist och stiftets chefsrådman har intervjuat personer inom församlingen om situationen. På onsdag har de kallat Thomas Ekelund till ett möte.

- Antingen kommer domkapitlet fram till att anmälningarna inte leder till någonting och då händer inget mer än att prövotiden fortsätter. Eller så obehörigförklaras kyrkoherden. Formellt heter det att man tar ifrån honom rätten att utöva vigningstjänsten. Detta är dock mycket ovanligt, det har bara hänt fyra gånger på 23 år, säger Anders Ploman, stiftsjurist och chef för organisations- och rättsavdelningen till Sydsvenskan.

Thomas Ekelund har begärt att alla som vittnat inför stiftet också ska komma till mötet, så att han får chans att bemöta dem på plats, men så anser inte domkapitlet att man kan göra. Hans juridiska ombud Rolf Andersson säger till Sydsvenskan att den utredning som har gjorts inte är opartisk och att dess verkliga syfte är att misskreditera Thomas Ekelund.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna