Prejning var tjänstefel

2013-05-15 15:13 Ann Norrby  

Polisen skulle ha rapporterat att han ville försöka preja en motorcyklist. Högsta domstolen dömer honom till 50 dagsböter för tjänstefel.

Två poliser i Växjö ville kontrollera två motorcyklister, men den ena stack iväg när poliserna kom ikapp dem. Då började poliserna jaga den som inte stannat och försökte få honom att stanna genom att preja honom i en rondell. Polisen som körde bilen rapporterade detta till sitt vakthavande befäl.

När prejningen misslyckades, gjorde polisen ett nytt försök. Detta rapporterade han inte till befälet. Även det andra försöket misslyckades. En kort stund senare bestämde hans befäl att förföljandet skulle avbrytas.

Polisen slog av bilens sirener och blåljus och fortsatte att följa efter motorcykeln. Han hävdar att han gjorde det för att se vart motorcykeln tog vägen. En minut senare körde motorcyklisten ner i diket.

Polisen åtalades och dömdes till 70 dagsböter för tjänstfel av tingsrätten. Han överklagade domen och hovrätten frikände honom. Hovrättsdomen överklagades av Riksåklagaren.

Högsta domstolen anser liksom tingsrätten att polisen begått tjänstefel. Men HD anser att polisen bara varit skyldig att rapportera det andra prejningsförsöket, därför minskas straffet till 50 dagsböter.

Motorcyklisten skadades allvarligt och dömdes för grov vårdslöshet i trafik.

Om domen

14 maj 2013, Högsta domstolen, mål B 5434-11

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna