Arbetsrätt

Privatdeckaren kollar kandidaten

Där headhuntern slutar, tar privatdetektiven vid. <br/>– Den som har en massa skrot på tomten kanske är slarvig på annat sätt också, säger Pioter Janeling, som spionerar på chefskandidater.

Publicerad
”Det jag gör är som en polisutredning”, säger privatdetektiven Pioter Janeling.

Oftast är det bara ett par chefs­kandidater kvar när rekryteringsfirman anlitar privatdetektiven Pioter Janeling.

– Det jag gör är som en polisutredning, det tror jag inte rekryteringsfirmorna riktigt orkar med, förklarar Pioter Janeling, som har jobbat som privatdetektiv med egen firma i Eskilstuna sedan 2009.

Han kollar skulder hos Kronofogden och lägger ett pussel, där kanske ekonomisk brottslighet framträder.

– Jag sätter inte dit någon, men kandidaten kan tacka nej till jobbet, när informationen har kommit fram.

Han dammsuger nätet, Google, förstås, men det är långt ifrån den enda sökmotorn och det finns databaser som säljer information. Och han ringer runt.

– Rekryteringsfirmorna får det mesta av sin info via cv:t. När de börjar kontakta referenser är dessa kanske för bra kompisar till kandidaten. Jag försöker hitta relevanta referenser. Det kanske blir ett annat resultat.

Dessutom kollar han hur den tilltänkta chefen har det hemma, han har en lista på 20 punkter.

– Det kan finnas en förklaring till skrotbilarna på tomten: kandidaten är veteranbilsfantast. Men slarvet återkommer kanske på liknande sätt i andra former, dem redovisar jag som fakta. Analysen får kunderna göra själva.

Pioter Janeling säger att han jobbar som en grävande journalist.

– Men min information är aldrig publik. Ett avtal med mig räcker livet ut.

För att kunna hålla det han utlovar, fullständig sekretess, behöver han kunna en del knep. Så det går inte att hitta informationen, som han samlar. Han är självlärd inom it, jobbade ett tag i branschen.

– Det måste vara riktigt duktiga hackers för att kunna bryta sig in, anser han om sin verksamhet.

Han vet också hur man gör för att avidentifiera en person, kanske en som blivit dömd och vill börja om på nytt. Det tar tid och kostar pengar, men det går att få folk att försvinna från nätet.

– Det kan behövas i dessa tider när det är sådan hausse av sociala medier att folk inte hinner tänka på konsekvenserna när de vräker ut information på nätet, säger Pioter Janeling.

Han gillar teknik.

– Det finns så många sjukt roliga saker man kan köpa för jättemycket pengar.

Han är inte ingenjörsutbildad, men sitter och mekar ihop finurliga apparater som han behöver i jobbet, exakt vad avslöjar han inte.

En sak som är rolig med jobbet tycker han är att vara osynlig.

– Det är tillfredsställande att inte bli upptäckt.

När han inte spionerar jobbar han som instruktör i den tuffa träningsformen Army Fitness. Han jobbar också emellanåt som "vanlig" headhunter åt rekryteringsfirmor.

- Då ser jag till att matcha person och profil på bästa sätt, som sig bör. Dessutom kan jag se det som står mellan raderna efter intervjuer och det jag är bra på, lite annorlunda research.