Professor blir domare i AD

2012-07-05 11:12 Elisabet Örnerborg  
Jonas Malmberg

Arbetsdomstolens nya ordförande är arbetsrättsprofessor. - Med Jonas Malmberg får Arbetsdomstolen en ordförande som har djupa kunskaper i svensk och internationell arbetsrätt, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström efter regeringens utnämning i dag.

Det var två sökanden till tjänsten som återstod när Domarnämnden skulle bestämma rangordningen. Båda sökanden uppfyllde väl de krav som ställs på en ordförande i Arbetsdomstolen, ansåg nämnden. Och den uppfattningen stärktes av nämndens intervjuer med dem.

När det gäller juridisk skicklighet är det svårt att särskilja de sökande, menade nämnden. Båda är högt kvalificerade jurister med synnerligen goda kunskaper inom arbetsrättens område.

Sören Öman har stor erfarenhet av dömande verksamhet. Jonas Malmberg har å andra sidan dokumenterade kunskaper inom internationell arbetsrätt och djupa detaljkunskaper om Arbetsdomstolens praxis.

Men det var Jonas Malmbergs något bättre vitsord från arbetsledande uppgifter och samverkansprojekt som avgjorde Domarnämndens rangordning. Även om en av nämndens nio ledamöter var av skiljaktig mening och ansåg att Sören Öman skulle komma i första rummet.

Efter utnämningen i dag, torsdag, presenterar regeringen Jonas Malmberg som professor i civilrätt särskilt arbetsrätt vid Uppsala universitet och att han har en bakgrund som domare och forskare vid Arbetslivsinstitutet – det institut som Alliansen la ned i samband med att den fick regeringsmakten 2006. Jonas Malmberg har även haft expertuppdrag i ett stort antal utredningar och han leder för närvarande utredningen om regelverket kring tvister i samband med uppsägning.

Och arbetsmarknadsministern framhåller alltså också hans kunskaper i internationell arbetsrätt.

Jonas Malmberg efterträder Cathrine Lilja Hansson på posten som ordförande i AD. Den tjänsten blev ledig i och med att hon utsågs som chef för Arbetsdomstolen när Michaël Koch gick i pension i våras. Jonas Malmberg börjar i Arbetsdomstolen den 1 oktober 2012.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna