Arbetsrätt

Professor fick vänbok med personlig touch

Ronnie Eklund förärades en vänbok med färdigtryckta vinfläckar på det bruna omslaget, när han avtackades av Arbetsrättsliga föreningen i går kväll. <br/>- Så han slipper slå in den själv som han alltid gör med den bok han för tillfället läser, förklarade redaktören Kerstin Ahlberg.

Publicerad

Ronnie Eklund avgick som professor i civilrätt, särskilt arbetsrätt, vid Stockholms universitet, vid årsskiftet. Han har nu titeln professor emeritus.

I går, på torsdagskvällen, avtackades han med 36 arbetsrättsliga uppsatser skrivna av 41 författare i en ovanligt tjock bok, 672 sidor. Det beror på att det funnits mycket att anknyta till för de många medverkarna, skriver Kerstin Ahlberg och professor Kent Källström i förordet.
I diskussionen om Laval-målet har Ronnie Eklund visat sig ha ett stort engagemang för den svenska modellen. Som studentkårens ordförande 1968 deltog han inte i kårhusockupationen, men hans kritik mot EG-domstolens praxis i Laval- och Viking Line-målen för snarare tanken till en ung student än till en äldre herres vanligtvis mer återhållsamma stil, skriver Ahlberg och Källström.

Förutom dessa två har också professor Jonas Malmberg och Arbetsdomstolens chef Michaël Koch ingått i redaktionskommittén. Vänboken ges ut på Iustus förlag och den ingår också i Arbetsrättsliga föreningens skriftserie.