Arbetsrätt

"Rätt att avskeda vårdslös truckförare"

Pappersföretaget Mondi Dynäs står fast vid avskedandet av en truckförare som man anser har orsakat en allvarlig arbetsolycka. Mannens handlande "har karaktären av grov vårdslöshet", enligt företagets svaromål i Arbetsdomstolen.

Publicerad

Avskedandet på Mondi Dynäs AB i Väja har blivit en tvist i Arbetsdomstolen. Truckföraren avskedades den 2 april från en anställning han hade haft sedan 1988. Pappersindustriarbetareförbundet har stämt Mondi Dynäs och Sveriges Skogsindustrier i Arbetsdomstolen för att få avskedandet ogiltigförklarat. I fredags kom svaromålet i mål A 153/09.

Bakgrunden är en allvarlig arbetsplatsolycka den 12 mars då truckföraren var inblandad. En av truckförarens arbetskamrater skadade båda benen allvarligt.

Företaget avskedade truckföraren och polisanmälde honom. ”Att överhuvudtaget påbörja lyft med personer i närheten strider mot ett normalt aktsamt beteende” skriver företaget i svaromålet. En försvårande omständighet, i arbetsgivarens ögon, är att mannen varit inblandad i en liknande incident tidigare; ett tillbud utan personskador.

Truckföraren ”har agerat på ett sätt som arbetsgivaren inte har haft att räkna med” ”Handlandet har karaktären av grov vårdslöshet och visar på ett oacceptabelt beteende från (truckföraren) som denne, och inte arbetsgivaren, är ansvarig för. Det finns inga förmildrande omständigheter” skriver företaget i svaromålet.

Tidigare i september beslutade ledningen för Arbetsmiljöverkets Härnösandsdistrikt att lämna olyckan till åklagare för åtalsprövning. Myndigheten pekar främst på brister i företagets säkerhetsarbete som skäl för beslutet.