Reagerade på rasistiskt tilltal – avskedades

2014-11-19 15:56 Elisabet Örnerborg  

Biljettkontrollanten reagerade när han blev slagen och kallad ”nigger” av en man. Arbetsgivaren valde att avskeda kontrollanten. Facket tar strid.

Fackförbundet Seko har i stämningsansökan till Arbetsdomstolen flera vittnen som stöder biljettkontrollantens version av händelsen.

Seko stämmer Almega Tjänsteförbunden, bransch Spårtrafik och ISS Facility Service AB i Stockholm.

Biljettkontrollanten började i bolaget den 10 maj 2010 som lokalvårdare med olika tidsbegränsade anställningar. Hösten 2012 fick han en tillsvidaretjänst och från den 1 januari 2013 har han arbetat som biljettkontrollant.

Han avskedades på grund av en händelse utanför Mälarhöjdens tunnelbanestation den 9 juni 2014. Han arbetade då tillsammans med en grupp andra som civil biljettkontrollant. På rasten satt han på en bänk utanför stationen, hans arbetskamrater satt på en parkbänk lite längre bort och rökte. En alkoholpåverkad man i 25-årsåldern stannade upp framför honom och sa: ”Hi nigger how are you”. Biljettkontrollanten ställde sig upp och bad mannen vara tyst och inte säga sådana fula saker. Den alkoholpåverkade mannen måttade då ett slag mot kontrollantens vänstra tinning och hann slå en eller två gånger innan kontrollanten lyckades hålla i honom bakifrån. Kollegerna på parkbänken skyndade till, larmade väktare och mannen gick, enligt stämningsansökan.

Gruppen åkte sedan in till kontoret och tanken var att den påhoppade biljettkontrollanten skulle skriva en avvikelserapport. Han orkade inte detta den dagen, men han lämnade in avvikelserapporten nästa dag. Den 13 juni varslade bolaget Seko om att man tänkte avskeda honom för att han gått till fysiskt och verbalt angrepp mot en resenär. Den 19 juni avskedades kontrollanten, som bestämt förnekar att han skulle ha startat slagsmålet.

Seko kräver i första hand ekonomiskt skadestånd motsvarande lön fram till dagen för huvudförhandling och 200 000 kronor i allmänt skadestånd till en avskedad medlem. I andra hand, om Arbetsdomstolen skulle komma fram till att det inte fanns grund för avskedande men för uppsägning, kräver förbundet uppsägningslön och 75 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen