Arbetsrätt

Regeringen ska utreda tätare lönekartläggningar

Riksdagen har krävt att lönekartläggningar ska göras oftare. Istället för att komma med ett konkret förslag väljer regeringen att lämna över frågan till utredningen om hur aktiva åtgärder kan förhindra diskriminering.

Publicerad

Riksdagen krävde i somras att regeringen skulle ändra reglerna för lönekartläggning.

För att minska löneskillnaderna mellan könen lämnade arbetsmarknadsutskottets majoritet (S, MP, V och SD) ett förslag till riksdagen om att kravet på årliga lönekartläggningar skulle gälla igen. 2008 ändrade regeringen reglerna så att företagen bara behövde kartlägga lönerna och upprätta handlingsplaner för att minska löneskillnader vart tredje år.

Dessutom ändrade regeringen kravet för vilka företag som skulle krävas på kartläggning från företag med fler än tio anställda till företag med fler än 25 anställda.

Riksdagen höll med utskottet och gjorde ett tillkännagivande till regeringen om att ändra reglerna för lönekartläggning och handlingsplaner för jämställda löner.

Nu återkommer regeringen till frågan i budgeten. Regeringen tänker ge tilläggsdirektiv till den pågående utredningen om aktiva åtgärder mot diskriminering.