Arbetsrätt

Regeringen vill införa karriärsteg för lärare

Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, tycker att delar av de lösningar som utbildningsminister Jan Björklund nu pekat ut är bra. Men fler åtgärder krävs, anser hon. Foto: Scanpix

Regeringen vill införa lektorer och förste lärare på landets skolor. Kommunerna ska få statsbidrag för att täcka de ökade lönekostnaderna. - Vi gör detta som en del i att lyfta statusen på läraryrket, säger Jan Björklund, utbildningsminister.

Publicerad

Regeringen vill införa karriärsteg för lärare. Utöver legitimerade lärare ska det även finnas lektorer och förste lärare på skolorna, föreslår regeringen. För att kommunerna ska ha råd att införa de nya tjänsterna införs ett statsbidrag till kommunerna på 880 miljoner kronor per år.

- Statsbidraget är till för att täcka kostnaderna för de högre löner som de här personerna kommer att få. Vi bedömer att beloppet räcker till cirka 10 000 tjänster, sa Jan Björklund under en presskonferens i dag.

Den som utnämns till lektor kan räkna med en löneökning på 10 000 kronor medan en förste lärare får en löneökning på 5 000 kronor i månaden.

Men för att bli lektor, enligt regeringens förslag, måste personen vara behörig lärare och ha genomgått en forskarutbildning. Lektorn får som lägst ha en licensiatexamen i sitt ämne och ska ha visat pedagogisk skicklighet under minst fyra år som lärare. Det ska även finnas möjlighet för universitetslärare eller forskare att bli lektorer genom att de genomgår en kortare utbildning på ett år.

- Om man jobbar på ett universitet eller en högskola och har en examen på forskarnivå, och dessutom har undervisat på högskolan, kommer man att kunna gå en förkortad utbildning, sa Jan Björklund.

Förste lärare kan alla behöriga lärare bli som arbetsgivaren anser är särskilt yrkesskickliga.

- Förste lärarna ska vara fortsatt verksamma i undervisningen, men också få andra arbetsuppgifter. De kan till exempel bli huvudlärare i ett ämne, handledare för yngre lärare eller vara examensansvariga på gymnasieskolorna, sa Jan Björklund.

Huvudmännen avgör vilka som ska utnämnas till lektorer eller förste lärare och vilket innehåll tjänsterna ska ha.

Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, ser karriärsteg som en viktig del i att höja statusen på läraryrket och få en högre kvalitet på undervisningen.

- Vi är glada att regeringen har lyssnat på oss. Sedan ska man komma ihåg att karriärsteg inte ensamt kan lösa läraryrkets problem. Sverige står i en nationell lärarkris där fler och fler väljer bort yrket på grund av den låga lönen. Kommunerna måste också ta sitt ansvar och höja lönerna, säger hon.

Förslaget går nu ut på remiss och regeringen räknar med att lägga en proposition under våren.