Reinfeldts idé: Pension vid 75

2012-02-07 12:40 Lena Gunnars  
En pensionsålder på 75 är vad vi måste vara beredda på för att bibehålla en hög ekonomisk standard, säger statsminister Fredrik Reinfeldt Foto: Colourbox, Scanpix

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill att vi jobbar längre, kanske ända till 75. <br/>– Det är en väldigt viktig utgångspunkt att förstå att 30-åringar inte jobbar med samma saker som 70-åringar, säger han till DN.

I en intervju med tidningen klargör statsministern att ett arbetsliv som kan pågå fram till 75 års ålder kan krävas för att vi ska få den ekonomiska standard vi förväntar oss. Men för att orka jobba längre än till 65 kan det krävas ett karriärbyte enligt statsministern. Han ger en känga till vänstern som han menar förespråkar förtidspension eller någon annan typ av ersättning till den som inte längre orkar jobba.

"Men jag kulle säga att när jobbet blir för tungt så får jag jobba med något annat", säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Han utesluter inte heller att det i framtiden kan bli möjligt att ta studielån efter 54 års ålder och tror att arbetsmarknadens parter kan behöva se över försäkringsreglerna för äldre.

"Arbetsgivare upplever ibland att det är dyrare att anställa äldre arbetskraft, därför att den kommer med fler krav på tilläggsförsäkringar när den närmar sig sin pensionsålder. Frågan är om en arbetsgivare kan möta en 55-åring med ett annat perspektiv om 55-åringen säger att "nu tänker jag jobba 20 år till", säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna