Arbetsrätt

S i Bryssel tar strid för strejkrätt

Följetongen om utstationeringsdirektivet och strejkrätten fortsätter. Efter att EU-kommissionen sagt nej till Montis förslag, som facket stödde, lovar den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet att ta strid.

Publicerad

Mario Montis utredning med förslag för reformer på den inre marknaden kom från EU-kommissionen den 27 oktober. Då hade de skrivningar om strejkrätt, som Monti föreslagit, strukits bort. De hade ersatts med en formulering om att förhållandet mellan ekonomiska friheter och sociala rättigheter ska klarläggas då utstationeringsdirektivet reformeras 2011.

Marita Ulvskog, parlamentariker för Socialdemokraterna, dömde ut skrivningen i ett uttalande.

– Ett urvattnat handlingsprogram för den inre marknaden som inte respekterar grundläggande fackliga rättigheter kan inte räkna med vårt stöd.

Den svenska kommissionären Cecilia Malmström (FP) hörde till dem i kommissionen som ansåg att Montis förslag skulle strykas. Malmström ställer sig på kommissionens ståndpunkt som är att strejkrätten finns i fördraget. Det räcker.
 
EU-kommissionens förslag är inte moget för lagstiftningsprocedur. Det ska manglas i ett remissförfarande under fem månader där medlemsstaternas och EU-parlamentets åsikter ska inhämtas.