Arbetsrätt

Så sätter kvinnliga chefer lönen

Foto: Colourbox

Löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga chefer är i dag drygt 18 procent inom privat sektor. Men kvinnliga chefer jämnar ut lönegapen.

Publicerad

Manliga chefer är överrepresenterade inom i stort sett alla näringsgrenar. Men det blir allt fler kvinnliga chefer. Enligt en granskning som Konjunkturinstitutet gjort är två av tre svenska chefer män i Sverige. Granskningen är en del i den större lönebildningsrapportern som Konjunkturinstitutet presenterat.

Granskningen visar att kvinnor gynnas av att ha en kvinnlig chef. I alla fall gällande lönen. Lönemässigt gynnas nämligen kvinnor när deras chefer är kvinnor. Lönen för en man som jobbar med kvinnliga chefer är lägre än om han jobbar med manliga chefer.

På arbetsplatser med en stor andel kvinnliga chefer har männen i regel lägre lön jämfört med företag med många manliga chefer. Det här är allra tydligast i mansdominerade branscher.

I dag är löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga chefer 18 procent. Lönegapet mellan kvinnor och män har däremot under lång tid varit större totalt sett, runt 20 procent. För arbetare är lönegapet mindre, runt 15 procent.

I Lönebildningsrapporten 2009 hade både män och kvinnor lägre löner i de yrkesgrupper som domineras av kvinnor, jämfört med mansdominerade yrkesgrupper.

Åres studie visar att i den privata sektorn har andelen kvinnliga chefer ökat från drygt 18 procent 2000 till omkring 27 procent 2009.