Så ska kränkningar på jobbet förhindras

2012-05-09 10:13 Lena Gunnars  

Datainspektionen vill klargöra för arbetsgivarna hur personuppgifter får användas i arbetslivet. Därför ger inspektionen ut en ny broschyr på temat. "Oavsett verksamhet hanterar alla företag personuppgifter på en rad olika sätt i varierande utsträckning", säger Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen.

Inspektionens broschyr tar bland annat upp hur GPS-positionering får användas i firmabilar utan att de inkräktar på de anställdas personliga integritet och vilka regler som gäller för kameraövervakning. Datainspektionen konstaterar att frågan om införande av en särskild lag om personlig integritet i arbetslivet har utretts mer än en gång. Betänkandet Intergritetsskydd i arbetslivet från 2009 föreslog en särskild lag just för arbetslivet. En annan slutsats från samma betänkande var att personuppgiftslagen, Pul, skyddar integriteten i arbetslivet, påpekar inspektionen. Men TCO:s chefsjurist Samuel Engblom sade i höstas till Arbetarskydd att lagen är illa anpassad till arbetslivet.

- Pul kretsar mycket kring samtycke. Det blir problematiskt på arbetsmarknaden eftersom hela arbetsrätten handlar om att arbetstagaren befinner sig i en beroendeställning gentemot arbetsgivaren, sade han.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna