Arbetsrätt

Så ska Saab-anställda få ut lön

På måndagen fattade tingsrätten beslutet. Saab är i konkurs. För de Saab-anställda innebär det pengar på kontot innan jul - förhoppningsvis. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Magnus Berg Foto: Länsstyrelsen i Göteborg

Det är full rulle på länsstyrelsen i Göteborg. Lönegaranti-enheten har ökat sin personalstyrka med mer än 100 procent. Över 3 000 Saab-anställda ska nu få sina novemberlöner.

Publicerad

På måndagen fattade tingsrätten beslutet. Saab är i konkurs. För de Saab-anställda innebär det pengar på kontot innan jul - förhoppningsvis. På lönegaranti-enheten vid länsstyrelsen i Västra Götlands län jobbar administratörerna för fullt. Deras chef Magnus Berg svarar på Lag & Avtals frågor:

Vad händer nu?

- Konkursförvaltare är utsedda. Nu gäller det för oss att försöka genomföra utbetalningarna av novemberlönerna så snart som möjligt.

Får de pengarna innan jul?

- Det är vår ambition.

Hur går det till rent praktiskt?

- Konkursförvaltaren fattar beslut om lönegarantin på individnivå och sedan verkställer länsstyrelsen utbetalningarna. Vi har förstärkt på vår enhet under hösten i samband med rekonstruktionen. Sedan förstärker vi ytterligare den här veckan för att möta den ökade arbetsvolymen som konkursen innebär. Kanske måste vi förstärka ännu mer på andra sidan årsskiftet.

Hur många är ni?

- Vi har ökat vår bemanning med över 100 procent. Vi är sju löneadministratörer istället för tre.

Hade ni lagt upp alla personuppgifter i förväg?

- Nej, i och med att konkursförvaltaren tillträdde i går så är det sådant material som vi nu jobbar på att få in nu.

Hur många personer handlar det om?

- Runt 3 400 anställda i de två bolagen Saab Automobil och Powertrain.

Ni är lite av experter nu?

- Det är en erfarenhet som vi gärna hade varit utan. Det är inte vanligt som tur är med rekonstruktioner och konkurser av så här stora bolag. Självklart en lärdom som vi gärna delar med oss av om behovet finns.

Kan ni lova att pengarna kommer innan jul?

- Det är ett samspel mellan konkursförvaltarna och länsstyrelsen i första hand. Sedan måste det fungera med bankerna och att det är arbetsdagar som banköverföringar går och genomföra. Så det är många aktörer.