”SD-förslag strider mot arbetsrätten”

2020-03-02 16:43 Tiina Demargne  
Sussanne Lundberg, chef för arbetsrättsenheten på LO-TCO Rättskydd.

SD-politikern Linus Bylunds förslag att Granskningsnämnden ska kunna säga upp partiska public service-journalister strider mot arbetsrätten och grundlagen. Det säger Sussanne Lundberg, chef för arbetsrättsenheten på LO-TCO Rättskydd, enligt Journalisten.

Linus Bylund är Sverigedemokraternas representant i SR, SVT och URs ägarstiftelse. Han föreslår att Granskningsnämnden för radio och tv ska kunna stoppa utbetalning av lön eller säga upp journalister som gjort fällda inslag. Det är i tidningen Fokus som han säger sig vilja ”se mer personaliserad repressaliemöjlighet för Granskningsnämnden”.

– Nej. Det finns ingen arbetsrättslig grund för att göra någonting sådant. Det strider inte bara mot arbetsrätten utan mot våra demokratiska grundprinciper och mot yttrandefriheten, säger Susanne Lundberg till Journalisten och fortsätter:

– Att en journalist ska vara rädd för att det kan få arbetsrättsliga konsekvenser att nyhetsrapportera på ett visst sätt är inte rimligt.

Reaktionerna på SD-förslaget har inte låtit vänta på sig från fackligt håll:

– Det är ett så pass bisarrt förslag att det är svårt att överblicka alla följder. Det råder väl inga tvivel att om det här blir verklighet så tar vi tagit bort en stor del av den yttrandefrihet som vi har i dag och som vi värnar om. Enskilda journalister kommer knappast våga ställa frågor som skulle äventyra deras anställning. Det kommer bli ett mycket tystare samhälle helt enkelt, säger Tomas Backlund vice ordförande i Journalistförbundet, till SVT.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna