Sju av tio smyger med privata sysslor på jobbet

2012-12-21 11:26 Elisabeth Vene  
Ganska okej att göra privatsaker på jobbet, anser en hel del av de kontorsanställda. Foto: Colourbox

Sju av tio svenskar gör privata saker i smyg på kontoret. Framför allt de yngre. Det visar undersökningen Kontorsbarometern.

Det är accepterat att göra vissa privata saker, som att ringa privata telefonsamtal, vilket sju av tio anser är allmänt okej. Hälften av de tillfrågade tycker att det är okej att sms:a eller mejla till vänner och en tredjedel svarar att nöjessurfa eller Facebooka går an. Det gäller speciellt åldersgruppen 18-30 år, där åtta av tio gör saker som de inte vill att folk ska se. Nästan hälften av dem hänger på Facebook. Den åldersgruppen tror också i högre utsträckning än äldre medarbetare att de därmed riskerar att förlora jobbet.

- Kontorsbarometern visar att det fortfarande är ett laddat ämne att göra privata saker på arbetstid, fastän gränsen mellan arbete och fritid blir allt mer flytande. Det är intressant, säger socionom Cecilia Söderström, hr-chef på Vasakronan, i ett pressmeddelande.

Hon tycker inte att det är någon bra lösning att förbjuda medarbetare att göra privata saker på arbetstid.

- Däremot blir företagets värderingar och kommunikationen av dem väldigt viktiga när ett företag blir mer tillåtande. Det handlar om ett ömsesidigt förtroende mellan chef och medarbetare, säger Cecilia Söderström, som rekommenderar att man som arbetsgivare är tydlig med vad frihet under ansvar innebär.

Majoriteten av dem som inte ägnar arbetstiden åt det privata gör det främst för att de inte har tid. En fjärdedel svarar att det är omoraliskt och oschyst mot arbetsgivaren.

Kontorsbarometern är fastighetsbolaget Vasakronans återkommande undersökning av vad Sveriges 2,1 miljonerna kontorsarbetande tycker och gör. I senaste undersökningen har 2025 svenskar mellan 18-65 år svarat.

Detta gör folk på arbetstid

  • Ringer privat 58 procent
  • Nöjessurfar 50 procent
  • Mejlar eller sms:ar privat 47 procent
  • Facebookar privat 33 procent
  • Bokar semesterresor 19 procent
  • Kollar på Youtube 14 procent
  • Söker nytt jobb 13 procent
  • Spelar spel, som Wordfeud  11 procent
  • Pysslar med privata bilder i datorn 7 procent
  • Twittrar privat 4 procent

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna