Sjuksköterska - så mycket mer kan du tjäna i Norge

2015-08-13 09:16 Tiina Demargne  
Drygt 12 000 jobbar i Norge, vilket utgör cirka 10 procent av den svenska sjuksköterskekåren. Foto: TT-Bild

Högre löner och även bättre arbetsvillkoren. Det är de främsta anledningarna till att så många som 10 procent av svenska sjuksköterskor väljer att jobba i Norge.

Svenska Dagbladet beskriver i dag sjuksköterskesituationen. SCB och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har uppskattat bristen på sjuksköterskor till cirka 2 500 personer.

45 000 utbildade sjuksköterskor i Sverige har lämnat yrket. Drygt 12 000 jobbar i Norge, vilket utgör cirka 10 procent av den svenska sjuksköterskekåren.

-Det är klart att det är ett underbetyg om personal väljer bort den svenska sjukvården för att den är för tuff att jobba i och att man inte blir tillräckligt värderad. Jag förundras över att arbetsgivarna inte funderar på det och tar till sig vad som är så lockande i Norge, förutom lönen. Där finns ju lösningen på den svenska vårdkrisen. Med i snitt 10 000 kronor mer i månaden och bättre arbetsförhållanden kommer nog många tillbaka, säger Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet, till tidningen.

Den svenska sjuksköterskan Linda Andersson som jobbar i Oslo berättar:

-Första månaden var det fett kul med en hög lön. Men livskvaliteten är avgörande och arbetstempot. Här hinner man prata med patienterna, man hinner lyssna på dem. Man har inte lika dåligt samvete här.

-Här jobbar man var tredje helg och vi har inga problem att få tag i personal ens på sommaren. Och nästan alla får sina semestrar som de vill. Men de svenska sjuksköterskorna är också väldigt uppskattade. Man ser dem som väldigt lojala, arbetssamma, pigga och glada, säger Lena Gjevert, chef för medicinkliniken Aker, Rikshospitalet och Ullevål, till Svenska Dagbladet.

Årsbruttolöner på Ullevåls sjukhus i Oslo

Sjuksköterska ingångslön: 346 210 kr (319.000 norska kronor)

Sjuksköterska efter 10 år: 408 072 kr (376.000 norska kronor)

Specialistsjuksköterska ingångslön: 429 778  kr (396 000 norska kronor)

Specialistsjuksköterska efter 10 år: 504 664 kr (465 000 norska kronor)

Källa: SvD

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna