Arbetsrätt

Sjuksköterskor i Umeå: Skriver inte på för under 24 000

Sjuksköterskestudenterna i Umeå fortsätter striden om högre ingångslöner. <br/>- Det här har verkligen tagit fart över helgen, säger Sara Selin, som blir färdig sjuksköterska i vår.

Publicerad

Sara Selin är en av initiativtagarna till vårens löneuppror i Umeå där sjuksköterskestudenterna fortsätter kampen för högre ingångslöner. Upproret startades i Umeå förra året av fjolårets avgångsstudenter och spred sig sedan vidare i landet. I Västerbottens landsting ligger ingångslönen på 21 500 kronor. Det är en lön som studenterna inte tänker acceptera. Precis som sjuksköterskestudenterna i Stockholm kräver de minst 24 000 kronor.

- Vi har förstått att landstinget inte går med på högre ingångslön men något får det göra om det vill ha oss. Det är många som redan tackat nej till erbjudanden under 24 000. I Stockholm har lönerna höjts och i Norge ger arbetsgivarna mycket, mycket mer än 24 000, säger Sara Selin.

Cirka 70 sjuksköterskestudenter går ut utbildningen i Umeå i vår.

- Ganska många har redan tagit andra jobb och väljer att flytta på sig. Men kvar är en betydande grupp så vi är tillräckligt många för att kunna sätta press på landstinget, säger Sara Selin.

I dag påbörjar hon en fem veckor lång praktik på barn- och ungdomspsykiatrin vid Umeå universitetssjukhus. Hittills har hon bara mött positiva kommentarer om upproret från de redan yrkesverksamma sjuksköterskorna.

- Det känns jätteskönt att vi har deras stöd. Vi vill inte trampa dem på tårna. Om vi höjer ingångslönerna leder det till att de andra lönerna följer med uppåt också, säger hon.

Lag & Avtal har tidigare skrivit om sjuksköterskestudenterna i Stockholm som också driver ett löneuppror. Där blir fler och fler erbjudna högre löner än tidigare enligt personerna bakom upproret.

- Vi ser att det finns chefssjuksköterskor som vågar ta steget och ge lite högre löner nu. Geriatriken och psykvården har inga problem att få folk för där ger de 24 000, säger Malena Unevik, som gick ut sjuksköterskeutbildningen vid Röda korsets högskola i Stockholm i januari.

Hon har ännu inte skrivit på något anställningskontrakt.

- Jag avvaktar även om det finns några som ringer. Jag skriver inte under nåt under 24 000, säger hon.