Arbetsrätt

Skägget satte stopp för jobbet

– Det hade varit en annan sak om det fanns hygieniska skäl, men nu skulle jag ju bara köra paket, nerättar Svenm som tvingades lämna sitt jobb på grund av sitt skägg. Foto: Scanpix samt privat

Fraktföretaget UPS krävde att han skulle raka av sig skägget för att få fortsätta köra budbil. När DO stämde för diskriminering var en av kommentarerna på nätet att skägget kanske skulle kunna fastna i ratten. <br/> – Folk har en förutfattad mening av hur en muslim med skägg ser ut, säger chauffören, som vi kan kalla Sven.

Publicerad

– Jag ses som en bakåtsträvare för att jag inte vill raka av mig skägget, säger Sven.

Han säger att han inte är någon lärd person, men att han har läst sig till att det är förbjudet att raka av sig skägget. Ett beslut som han har levt med i tio år.

– Det är lika förbjudet för mig att raka av mig skägget som att röka cigaretter och dricka alkohol.

Sven kom till Sverige med sina föräldrar när han var tre år. Nu är han 27 år, talar svenska flytande och har kört taxi varvat med jobb som väktare samtidigt som han har skaffat sig en högskoleexamen. Utbildningen ledde dock inte dit han hoppats, trots att han sökte hundratals jobb. Han fick inte ens en praktikplats. Ett öde som Sven delade med alla sina kurskamrater som hade invandrarbakgrund, säger han. Hösten 2009 började han därför på ett mastersprogram och när sommarlovet 2010 närmade sig behövde han ett sommarjobb.

– Jag sökte ett jobb som budbilschaufför på Uniflex hemsida. Jag kom till intervju och fick höra att man inte fick ha piercingar eller tatueringar. Till mig sa de att jag såg ok ut.

Tillsammans med två andra skickades han till UPS. Sven var en av två som sedan antogs. UPS talade om sina krav och nu nämndes förutom tatueringar och piercingar att budbilschaufförerna inte heller fick ha skägg.

– Men de sa inget om mitt skägg. Tvärtom, jag blev godkänd. Jag har ju så lite skägg.

Därpå fick han skriva kontrakt med Uniflex för uthyrning till UPS. Där började han den 7 juni 2010. Den första veckan ägnades åt utbildning. Ingen anmärkte då på hans skägg, inte chefen heller, som han ändå hade ett samtal med under den veckan. Sven, som hade fått en tid för en fotbollsskada hos ortopeden den 15 juni, gick in till chefen för att höra om han kunde få ledigt den tiden det skulle ta, det hade tagit lång tid att få en kallelse.

– Jag fick då veta att jag måste fråga om ledigt två veckor i förväg, så jag bokade av tiden.

Men chefen sa inget om hans skägg. Det var först när han skulle börja köra den 14 juni som Sven fick höra att han måste raka av sig skägget. Då det var fullt upp att göra den dagen, blev det inte förrän på tisdag morgon, en kvart innan hans pass började, som han fick möjlighet att prata enskilt med chefen.

– Jag sa att jag inte ville raka av mig skägget på grund av min religion, jag är muslim.

Sven sa också att det var ett beslut han tagit för länge sedan.

– Jag frågade om det inte gick att göra ett undantag från företagets policy. Det slutade med att jag skulle köra den dagen och chefen skulle höra sig för om det var möjligt att göra undantag.

Eftersom han fick köra även på tisdagen trodde Sven att det skulle gå vägen.

– Det hade varit en annan sak om det fanns hygieniska skäl, men nu skulle jag ju bara köra paket.

På eftermiddagen när alla chaufförer samlades för att med tårta fira en framgång för företaget fick Sven av en civilklädd person veta att UPS inte kunde göra något undantag. Han fick byta om och lämna tillbaka uniformen. På chefens sarkastiska fråga om hur det kändes svarade han ”det känns inte bra, jag har ju blivit diskriminerad.”

– Dagen efter ringde jag till DO och berättade vad som hänt och fick svaret att det kunde vara diskriminering, men att jag måste lämna in en anmälan. Då ringde jag min chef och frågade om det verkligen var på grund av mitt skägg jag fick sluta. Jag spelade in det samtalet för att försäkra mig om att UPS inte skulle säga något annat i mötena med DO. Men de har talat sanning.

Den sommaren blev det svårt att få ett annat sommarjobb. Till hösten fick det vara med mastersprogrammet. Fortsatt utbildning skulle ändå inte leda någonstans. UPS bemötande var droppen.

– Jag jobbar heltid nu, orkar inte plugga på vardagarna och jobba på helgerna. Jag är gift och har två barn.

Diskrimineringsombudsmannen stämde UPS och Biltrafikens arbetsgivarförbund till Arbetsdomstolen för diskriminering den 7 februari, mål A 23/11. Så här resonerar UPS förmedlat genom kommunikationschef Sanja Lemez:

UPS är ett globalt företag som värdesätter olikheter och som bryr sig om religions- och kulturfrågor. Vi har företagspolicys för att försäkra oss om att vår arbetsmiljö är fri från diskriminering. Vi ser för närvarande över det här fallet för att avgöra om det var fråga om en misstolkning av de riktlinjer UPS har som företag angående utseende på jobbet. UPS arbetar för att lösa denna situation på ett sätt som är acceptabelt för båda parter.