Skåne larmar om nya gränshinder för pendlare

2020-03-20 10:24 TT  
Trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron stoppas och kontrolleras av polis på Pepparholm sedan i lördags. Alla som inte uppfyller villkoren för att komma in i Danmark leds tillbaka till Sverige igen. Foto: Johan Nilsson/TT

Varsel, stängda gränser och skolor – många av de 19 000 som arbetspendlar över Öresund hamnar i knipa när Danmark tar krafttag för att stoppa coronasutbrottet. Nu larmar Skånes landshövding den svenska regeringen, rapporterar Sydsvenskan.

– Se oss! Det är det budskap vi får fram till regeringen. Vi vill uppmärksamma regeringen på att coronapandemin blir extra utmanande för ett län som Skåne, säger landshövding Anneli Hulthén till tidningen.

Nya förbud och regler skapar problem för pendlare som försöker tolka hur smittskydd, försäkringsvillkor och arbetsrätt ska fungera. Var man ska skatta i samband med hemarbete i Sverige – och hur man gör med föräldrapenning, sjukpeng och andra ersättningsförmåner när danska skolor håller stängt är frågor som många brottas med just nu. Enligt svenska regler kan en förälder exempelvis inte få ersättning för vård av barn när barnet inte är sjukt.

Flera tusen svenska gränspendlare drabbas också av varslen och permitteringarna av flyg- och flygplatspersonal på Kastrup. När det gäller permitteringar kan även dansk a-kassa ge stöd till den som blir ledig utan lön, något som inte är möjligt enligt svenska regler.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna