Arbetsrätt

SR hindrade journalist från att uttala sig

Kanalchefen Ylva M Andersson motiverar beslutet att stoppa intervjun med Linn Ohlsson med att processen i Arbetsdomstolen inte är avslutad. Foto: Sveriges Radio

I går avslutades huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen om frilansjournalisten Linn Ohlssons anställning vid Sveriges Radio. Samma dag beslutade kanalchefen Ylva M Andersson att sändningen av kalibers intervju med Linn Ohlsson skulle stoppas, enligt tidningen Journalisten.

Publicerad

Linn Ohlsson har jobbat på Sveriges Radio, SR, en längre tid utan få fast anställning. Journalistförbundet, som anser att hon ska tillsvidareanställas, stämde Medieföretagen och Sveriges Radio AB, Stockholm till Arbetsdomstolen förra våren. Enligt stämningsansökan har hon nu ett avtal som säger att hon ska arbeta fyra dagar i veckan som programledare och att hon behöver Sveriges Radios tillstånd för att ta andra uppdrag.

Sveriges Radio har behandlat henne som egen företagare. Frågan i domstolen gäller om hon arbetat som uppdragstagare eller som anställd och om en så kallad programanställning kan vara tidsbegränsad enligt gällande kollektivavtal. Den två dagar långa huvudförhandlingen avslutades i går. Dom väntas den 7 mars.

Sveriges Radios program för grävande journalistik, Kaliber, sänder i veckan en programserie i tre delar om villkoren för visstidsanställda. Till de program som ska sändas på söndag hade Kaliber gjort en intervju med Linn Ohlsson, utifrån att hon jobbat år radion i många år utan att få fast anställning.

På onsdagen beslutade ansvarig utgivare, kanalchefen Ylva M Andersson, att förbjuda sändningen av den intervjun.

- Jag har ingenting emot att man nämner den pågående processen i programmet, men man ska inte ha med en av parterna i en intervju när processen inte är avslutad, säger Ylva M Andersson till Journalisten.

Sveriges Radio underminerar journalistikens trovärdighet för oss alla genom att stoppa intervjun med Linn Ohlsson, anser Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

- Det är helt fel beslut av SR. De signalerar att public service inte tål att själva bli granskade.