Arbetsrätt

Svenskt Näringsliv slår tillbaka mot Anders Borg

- Svenskt Näringsliv driver en verksamhet som jag har svårt för. De har halkat in i ett ideologiskt fack som jag tycker är märkligt, sa Anders Borg i helgen. Nu får han svar av Svenskt Näringsliv.

Publicerad

Finansminister Anders Borg skrädde inte orden i sin kritik då han i lördags var gäst i Ekots Lördagsintervju.

I mångt och mycket var ministerns kritik en upprepning från förra gången han var lördagsgäst, i mars i år. Då hade förhandlingarna om ett nytt huvudavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO just havererat och Anders Borg lastade Svenskt Näringsliv för misslyckandet.

De agerade ”tondövt” och som ett ”särintresse för de väldigt rika”, sa finansministern i våras, och påpekade att Sveriges arbetsmarknad är bland de mest flexibla i Europa. Arbetsrättslagarna i Sverige möjliggör att man kan säga upp 30 – 40 procent av personalen på sex till nio månader, exemplifierade han.

I lördagens intervju stod han fast vid kritiken och framförde också att han tyckte att Svenskt Näringsliv borde gå tillbaka till förhandlingarna med motparten.

Christer Ågren, ansvarig för arbetsgivarfrågor och vice VD på Svenskt Näringsliv, tycker att kritiken är obefogad och orättvis. Svenskt Näringsliv har velat ta upp en diskussion om vissa nackdelar med Lagen om anställningsskydd, medan det är motparten LO som har varit helt låst, säger han.

- Tittar man på hur diskussionerna i samhället i övrigt går, inte minst inom Anders Borgs eget parti i förra veckan, så verkar stödet för vår linje att turordningsreglerna i Las slår orättvist vara ganska stort. Så sakligt sett har jag lite svårt att förstå Anders Borgs kritik, däremot kanske den fyller en funktion såsom en politisk positionering och oberoende inför valet.

Christer Ågren betonar att man på Svenskt Näringsliv på många sätt är nöjd med arbetsrättslagstiftningen i Sverige.

- Det vi har pekat på är vikten av att efter en rationalisering ha möjlighet att behålla de mest lämpade, och också hur turordningsreglerna i Las slår hårt mot vissa svaga grupper, framförallt ungdomar. Här tycker jag debatten i samhället rör sig i rätt riktning, säger Christer Ågren.