Arbetsrätt

Sverigedemokraterna vill utöka undantagsregeln

Det nu invalda riksdagspartiet Sverigedemokraterna fick samma frågor som de övriga riksdagspartierna svarade på i senaste numret av Lag & Avtal. Pressekreterare Erik Almqvist svarade.

Publicerad

Det finns inget om arbetsrätten eller arbetsmiljön i Sverigedemokraternas principprogram. Där står att den nationalistiska principen – principen om en stat, en nation – är grundläggande för partiet. Och att de allvarligaste hoten mot den nationalistiska principen är invandring, överstatlighet och imperialism.

Hur ställer sig då partiet till arbetsrätten?
– Det enda vi vill ändra på är att vi vill öka undantaget* i anställningsskyddslagen från nuvarande två till fyra, säger SDs pressekreterare Erik Almqvist och tillägger:
– I övrigt har vi inga ambitioner att ändra vare sig Las eller MBL.

Hur är partiets syn på den svenska modellen?
– Vi stöder den svenska modellen.


Ska det finnas en lagstadgad rätt till heltid?
– Det är vi tveksamma till. Vi vill inte tvinga arbetsgivarna att heltidsanställa men vi vill begränsa deras möjligheter att anlita bemanningsföretag. Vi vill försöka rätta till förhållandena så att folk får riktiga anställningar.


Har partiet någon hjärtefråga?
– Arbetsrätten är ingen hjärtefråga i sig. Det vi brinner för just nu är att skapa jobb. Det är stor arbetslöshet bland ungdomar. Vi vill införa lärlingssystem något som nu Alliansen kopierat. Vi vill också slopa arbetsgivaravgiften helt för ungdomar under 25 år, säger Erik Almqvist.

*För närvarande gäller att en arbetsgivare med högst 10 anställda kan undanta två från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist.