Sveriges Hamnar: Stoppa den politiska hamnstrejken

2017-03-17 11:12 Ann Norrby  

Sveriges Hamnar begär att AD stoppar Hamnarbetarförbundets varslade strejk i tolv hamnar. Arbetsgivarorganisationen anser att strejken är politisk och otillåten.

Varslet gäller en tvåtimmarsstrejk den 23 mars. Hamnarbetarförbundet och nio av dess avdelningar står bakom varslet. Förbundet hävdar att det rör sig om sympatiåtgärder för att stötta det spanska fackförbundet Coordinadora som är missnöjt med en planerad spansk lagändring. Ändringen skulle göra det tillåtet att anställa oorganiserade hamnarbetare och är en följd av en dom från EU-domstolen.

Sveriges Hamnar hävdar att stridsåtgärderna enbart är politiska och därför inte grundlagsskyddade. För organisationer som inte har kollektivavtal finns det heller ingen annan grund för politiska stridsåtgärder. En enskild medlem som deltar i sådan åtgärd bryter mot sitt anställningsavtal, anser arbetsgivarorganisationen.

Organisationen begär att AD fattar ett interimistiskt beslut som stoppar stridsåtgärderna.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna