SVT stäms för att ha rundat fack

2011-03-08 11:32 Lena Gunnars  

SVT lade ut produktionen av Dansbandskampen på ett tv-produktionsbolag – utan att först förhandla med Musikerförbundet. Nu stämmer förbundet SVT för brott mot medbestämmandelagen.

Musikerförbundet vill ha 400 000 kronor i skadestånd från SVT. Enligt stämningsansökan ska SVT varken ha informerat eller förhandlat med förbundet före beslutet att lägga ut produktionen av Dansbandskampen, som sändes i höstas, på Baluba Television AB. SVT ska efter en lokal förhandling med förbundet ha tagit ett särskilt beslut om att anlita produktionsbolaget  - utan att först avvakta den centrala förhandling som var dagen efter.

Yrkandet rör utläggningen av Danskampen 2010, men i stämningsansökan påpekar Musikerförbundet att SVT agerat på liknande sätt under säsongerna 2008 och 2009.

Musikerförbundet stämde i november 2009 SVT för kollektivavtalsbrott. Då menade förbundet att SVT begick avtalsbrott genom att betala musikerna för låg ersättning enligt gällande kollektivavtal. Enligt Musikerförbundet krävde Baluba Television att de skulle skriva på ett avtal i egenskap av företagare för att kringgå ersättningsnivåerna i kollektivavtalet. Enligt fackförbundet var ersättningsnivåerna till musikerna för låga även under säsongen 2010.

Mål:

A 47/11

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna