Arbetsrätt

SVT stäms för bristande lojalitet

Unionen stämmer Sveriges Television och Medieföretagen till Arbetsdomstolen för att ha omplacerat en reporter på grund av hans inlägg på Facebook. Reporterns inlägg kan leda till att SVT:s opartiskhet ifrågasätts, anser arbetsgivaren. Men Unionen håller inte med, och anser i stället att SVT har brutit mot lojalitetsplikten.

Publicerad

En av SVT Östnytts reportrar och programledare diskuterade en regional fråga med några vänner på Facebook. En tid senare kallades han till redaktionschefen, som förklarade att hans agerande var olämpligt och stred mot SVT:s policy för sociala medier. Reportern ombads ta bort inläggen på Facebook, vilket han gjorde omgående.

Drygt en vecka senare blev reportern omplacerad från sin tjänst som programledare och fick veta att han inte får göra några reportage som rör politik fram till valet 2014. Reportern fick också en skriftlig anmärkning om att han brutit mot kollektivavtalets allmänna förhållningsregler och SVT:s policy, och varnades för att han kan förlora jobbet om han missköter sig igen.

SVT försvarar omplaceringen med att alla medarbetare har informerats om de ska undvika att uttala sig offentligt på ett sätt som kan leda till att SVT:s opartiskhet ifrågasätts. Men Unionen anser inte att reporterns inlägg på Facebook kan ha påverkat opartiskheten. Han har utnyttjat sin yttrandefrihet som privatperson och diskuterat en fråga som inte är partipolitisk, och hade för tillfället endast 33 vänner på Facebook som kunde se inläggen.

Unionen anser istället att SVT har brutit mot den ömsesidiga lojalitetsplikten i kollektivavtalet, genom att inte behandla reportern med hänsyn och respekt. För det kräver Unionen 75 000 kronor i allmänt skadestånd till reportern och lika mycket till förbundet.

Unionen kräver också ekonomiskt skadestånd till reportern på 2 520 kronor per månad från den 1 januari i år fram till huvudförhandlingen, för den inkomst han förlorar på grund av omplaceringen.