Arbetsrätt

Tillfälligt skrotjobb inte alltid så tillfälligt

Vi slänger 16 kilo elektronik, varje år. Men gifterna i skrotet skadar din kropp. Illustration: Jonas Askergren Foto: Mikael Wallerstedt

I teorin är det glasklart: Jobben med att återvinna elskrot är bara en temporär lösning. Men i praktiken kan två år bli 16. Arbetarskydd har besökt Uppsala elektronikåtervinning.

Publicerad

I Uppsala arbetstränar 40 personer med elektronikåtervinning. Två år får de stanna. Sedan väntar det riktiga arbetslivet. För det får inte, som chefen Marie Nilsson uttrycker det, bli en institution av det här. När Lag & Avtal besökte Uppsala elektronikåtervinning visade det sig att flera av de anställda jobbat här bra mycket längre än så. José Olivieras, som var elektriker i Chile, innan han kom till Sverige, har demonterat tv-apparater i 16 år.

- Syftet är att personer med olika typer av funktionshinder ska kunna stärka sig och gå vidare. Man kan ha dem externt ute på förskolor och fritids eller inne i vår egen interna verksamhet. Vi har snickeri, växthus, elektronikåtervinning, återbruk, cykelverkstad och café, berättar Carina Gunnarsson Kumlin.

På Uppsala kommuns hemsida står det att OSA, offentligt skyddat arbete, ska vara en anställning med utvecklande inslag. En anställning ska innehålla utbildning, praktik eller annat som stärker den anställdes möjligheter att komma vidare till arbete eller studier utanför OSA.

- Det är arbetsförmedlingen som hänvisar till OSA och då ska det vara på en kommunal arbetsplats. Jag går in och är den som samordnar med arbetsförmedlingen, arbetsledare och den anställde, fortsätter Carina Gunnarsson Kumlin.

Hur länge ska man vara på en sån här anställning?

- Max två år.

Vad händer sen?

- Det är meningen att de ska söka jobb under tiden. Men vi kan inte garantera att man har ett jobb efter att det här tar slut. Då kommer man tillbaka till arbetsförmedlingen.

Så man får inte vara kvar längre än två år?

- Inte vår i interna verksamhet. Där kan man inte vara kvar.

Inom elektronikåtervinningen finns det personer som jobbat i 15-16 år. Ska det vara så?

- Nej det är inte meningen, men vi ser att många av de här personerna inte kan gå vidare. Då har arbetsförmedlingen tillåtit att förlänga insatserna för de här personerna. Från 2008 har vi en maxgräns på två år.

Är elektronikåtervinning ett bra jobb för personer som arbetstränar?

- Ja, annars skulle vi inte ha det i vår verksamhet, om det vore klart olämpligt. Det är väl ett antal som uttryckt att de inte vill jobba i den arbetsmiljön och då omplaceras de i den mån vi kan.

Så elektronikåtervinning blir kvar som arbetsträning?

- Ja.

Så skadas din kropp

  • Bly används i batterier, kablar, färgpigment, ammunition och lödmaterial. Redan vid mycket låga doser ger bly skador på nervsystemet. Andra effekter är hämmad blodbildning, nedsatt hörsel, njurpåverkan och minskad skelettillväxt hos barn. Bly passerar över till fostret under graviditet.
     
  • Arsenik är cancerframkallande och kan efter många års exponering ge tumörer i hud, lunga, urinblåsa och njure.
     
  • Kadmium används framför allt till uppladdningsbara batterier. Kadmium kan samlas i njurarna. Det är här som skador först uppträder.
     
  • Kvicksilver skadar det centrala nervsystemet. Kvicksilver räknas till de särskilt farliga ämnen som fasas ut. Målet är att kvicksilver senast år 2015 inte längre ska läcka ut till miljön.