Transportstyrelsen stäms för diskriminering

2013-03-26 15:50 Elisabet Örnerborg  
Torolf Jansson har haft sitt funktionshinder hela sitt yrkesverksamma liv även om han inte fick diagnosen förrän 2008, konstaterar förvaltningsrätten - och ger honom rätt att fortsätta jobba som lokförare. Foto: Michael Melanson

Torolf Jansson, lokföraren som inte fick fortsätta köra tåg på grund av sin diagnos Aspergers syndrom, har stämt Transportstyrelsen för diskriminering.

Torolf Jansson fick diagnosen när han lät testa sig 2009. Han hade då kört prickfritt i 25 år. Året därpå meddelade SJ:s nya läkare att han måste sluta köra tåg och ansöka om dispens hos Transportstyrelsen för att få fortsätta i sitta arbete. Men någon dispens fick han inte. Transportstyrelsen ansåg att han utgjorde en säkerhetsrisk och därför inte kunde beviljas dispens för säkerhetsarbete inom järnvägen. Att köra tåg är ett sådant säkerhetsarbete.

Med hjälp av förbundsjuristen Kerstin Burman på LO-TCO Rättsskydd överklagade han Transportstyrelsens beslut till länsrätten. Det gick ända upp till Högsta förvaltningsrätten innan det var klart att han faktiskt får köra tåg.

Nu har han uppbackad av Seko stämt Transportstyrelsen för diskriminering, eftersom styrelsen inte gjorde någon individuell bedömning, skriver Seko-tidningen.

I diskrimineringsmålet företräds Torolf Jansson nu av förbundsjuristerna Anders Wilhelmsson och Kerstin Burman på LO-TCO Rättsskydd. Kerstin Burman meddelar att stämningen skickades in till Norrtälje tingsrätt i går, på måndagen.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna