Tv4:s Idol hotas av musikerfackets varsel

2016-11-16 16:20 Tiina Demargne  
De tävlande i TV4:s Idol har en veckolön på 875 kronor efter skatt. Foto: TT-Bild

Musikerfacket hotar med strejk om inte arbetsvillkoren för de medverkande i TV4:s program Idol förbättras. – Vi måste agera när Fremantle fortsätter sitt oacceptabla utnyttjande av ungdomarna för att själva tjäna stora reklampengar, säger Jan Granvik ordförande på Musikerförbundet, till Aftonbladet.

– Vi uppmanar dem att ta sitt ansvar, fortsätter han.

Deltagarna i programmet förbinder de sig att arbeta för en veckolön på 875 kronor efter skatt. För den ersättningen förväntas de vara disponibla större delen av sin vakna tid. Inte heller får de någon ersättning för försäljning av inspelningarna i någon form.

Aftonbladet berättar att Idol-deltagarna tvingas skriva på avtal med skivbolaget Universal och managementbolaget Versity music som produktionsbolaget Fremantlemedia valt ut och de kan bindas upp i upp till 10 år.

– Eftersom de vägrar ingå i ett konkurrensneutralt kollektivavtal avseende medverkan i  tv-produktion varslar förbundet härmed om stridsåtgärder, säger Jan Granvik ordförande på Musikerförbundet i ett pressmeddelande.

Stridsåtgärderna träder i kraft nästa fredag, den 25 november 2016 och innebär följande:

  • Total arbetsnedläggelse av allt arbete för musiker och artister som syftar till eller innebär musikaliskt offentligt framförande (exempelvis repetition, inspelning och direktsändning) i de lokaler där Idol repeteras, spelas in och sänds.
  •  Blockad mot nya anställningar och nya uppdrag för arbete som avses med punkten ovan.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt