Arbetsrätt

Undersköterskor får skadestånd

Kumla kommun tar tillbaka uppsägningarna av tre undersköterskor. De tre har anklagats för att ligga bakom missförhållandena på äldreboendet Kungsgården. -Kommunens bevisning skulle inte hålla i Arbetsdomstolen, säger förbundsjuristen Agneta Bern.

Publicerad

Hösten 2010 stängdes de tre undersköterskorna av från sina jobb på Kungsgården. De hade arbetat natt där. Två av deras chefer lämnade den 21 september in en så kallad Lex Sarah-anmälan mot dem som ansvariga för missförhållanden på äldreboendet. Missförhållandena gällde både fysiska och psykiska kränkningar av de boende.

Kommunstyrelsens ordförande polisanmälde också händelserna på Kungsgården. Men åklagaren lade ner förundersökningen för att det inte gick att bevisa brott.

Undersköterskorna blev uppsagda den 8 november 2010 och har alltsedan dess varit avstängda från sina arbeten. Kommunalarbetareförbundet stämde kommunen och krävde att uppsägningarna skulle ogiltigförklaras och att sköterskorna skulle få 120 000 kronor var i allmänt skadestånd. I november 2011 medgav kommunen talan när det gällde en av sköterskorna och nu har kommunen gjort detsamma för de andra två.

-Det betyder att de får sina skadestånd och lön. Men kommunen har sagt att de inte får tillbaka sina jobb, utan de kommer att bli utköpta, säger Agneta Bern på LO-TCO Rättsskydd som har varit undersköterskornas ombud.

Hon har tillsammans med sin kollega Annett Olofsson pratat med sammanlagt 19 av dem som arbetade på Kungsgården hösten 2010. Ingen av dem har sett eller hört att undersköterskorna ofta var irriterade och arga på brukare på det sätt som kommunen anklagat dem för.

-Den allvarligaste anklagelsen, att en av undersköterskorna hade dragit en man längs golvet och att hans arm därför blivit blå, var fel. Mannens sjukjournal visar att han skadades en vecka senare på dagtid, då undersköterskan inte arbetade, säger Agneta Bern.

Hon har ingen förklaring till varför kommunen anklagat undersköterskorna.

-Genom våra samtal med de andra anställda har vi fått veta att de varit drivande för att komma tillrätta med problem på Kungsgården. Problemen har gällt allt från struktur till trasiga person- och brandlarm, säger Agneta Bern.

Kommunens personalchef Ulla Lundholm har ingen kommentar till ärendet, utan hänvisar till ett pressmeddelande undertecknat av Lennart Eriksson, kommunstyrelsens ordförande. Där står bland annat att kommunen har fattat beslutet att medge talan för att kunna fokusera framåt och arbeta vidare med att kvalitetssäkra äldreomsorgen. De medarbetare som hade mod att påtala bristerna på Kungsgården får ett särskilt tack. Pressmeddelandet avslutas med ett löfte att kommunens chefer framöver alltid ska dokumentera alla händelser skriftligt.