Unionen: Övertiden riskerar hälsan

2010-11-30 13:13 Lena Gunnars  
Cecilia Fahlberg

Övertid är mer regel än undantag bland tjänstemän i privata företag. I fackförbundet Unionens årliga arbetsmiljöbarometer svarar 84 procent av arbetsmiljöombuden att tjänstemännen på deras arbetsplatser regelbundet arbetar övertid.

Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg kräver i en debattartikel på DN Debatt starkare åtgärder för att bryta trenden. Hon varnar för att medlemmarnas hälsa annars riskeras.

Av de totalt 2 640 skyddsombuden som medverkar i barometern har 37 procent haft sjukskrivningar på sina arbetsplatser på grund av arbetstiden det senaste året. Hälften av skyddsombuden på arbetsplatser med fem till 50 anställda svarar att det inte finns något systematiskt arbetsmiljöarbete som är en naturlig del av verksamheten, på det sätt lagen kräver.  Lika många uppger att deras arbetsgivare inte samverkar med dem om arbetstidsfrågor.  Och bara en tredjedel av företagen beaktar helt eller delvis arbetstidsfrågor i sina årliga uppföljningar i arbetsmiljöarbetet.

”Unionens arbetsmiljöbarometer visar att arbetstid är mer än pengar. Det är också i allra högsta grad en arbetsmiljöfråga. För Unionen kommer nästa avtalsrörelse att både handla om det ökade löneutrymmet och om att skapa goda arbetstidsvillkor” skriver Cecilia Fahlberg.

Arbetsmiljöombuden själva skattar stress och arbetsbelastning som den viktigaste frågan att jobba med för dem.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna